top of page
  • Søren Holm

Hitta dina livsvärden i dina höjdpunkter

Livsvärden är det som är viktigast för en i livet. Inte som ett uttryck för ideologi eller moral, utan som uttryck för vem man är. De genomsyrar de aktiviteter och beteenden som man naturligt dras till. Saker man gör eller skulle vilja göra och som får en att känna sig som allra mest sig själv, må bra, känna samhörighet, bli upprymd, glittra och lysa utan ansträngning. Ju mer man lever så att ens livsvärden kommer till uttryck i allt man gör, desto lyckligare är man.

Första steget är förstås att ta reda på vilka ens livsvärden är. Det finns program och tester för det, men det finns också genvägar. En jag tycker mycket om är att granska sitt livs höjdpunkter.

1. Vilka är de starkast positiva upplevelserna i ditt liv?

Om ditt liv var en kurva så är detta de högsta punkterna. Det kan vara enstaka tillfällen, eller längre perioder. En oförglömlig solig dag på Baggensfjärden då du revade segel i motvinden. Eller de första månaderna på ett fast jobb efter din utbildning då du äntligen fick använda allt du lärt dig i verkligheten.

  • Skriv en lista.

2. Vad säger de upplevelserna om vad som är viktigast för dig?

Om du granskar dina topp-upplevelser, vad var det viktigaste med dem, det som gjorde dem så positiva? Vilka var de utmärkande ingredienserna? Ser du gemensamma drag i mellan upplevelserna?

  • Försök vaska fram några nyckelbegrepp.

3. Hur mycket uttrycks dina värden i ditt liv idag?

Vad skulle det innebära att leva med fullt fokus på dina livsvärden? Hur skulle du kunna låta dem genomsyra din vardag? Och vilken skillnad skulle det innebära för dig?

  • Dags för en plan!

119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page