top of page
  • Søren Holm

Den fula ankungen – välj din miljö med omsorg

Den fula ankungen är en av H.C. Andersens klassiska sagor. Historien om ankungen som retas för att den är så ful och klumpig jämfört med de andra ankungarna, som drivs ut i ensligt utanförskap och som till slut inser att den i själva verket är en svan och finner hem bland andra svanar, talar till vår rädsla för och upplevelse av att vara udda, att vara outsiders. Jag förstod den länge som en berättelse om att hitta hem i sig själv, förstå och acceptera vem man är och inte är.

För ett tag sedan, i samtal med en kollega, blev det uppenbart att sagan handlar minst lika mycket om vikten av att välja miljö. Det är först när "ankungen" träffar andra svanar som den förstår att den också är en svan. Det är tillsammans med andra som dess inneboende skönhet blir uppenbar. Sensmoralen blir förstås att fundera över vilken miljö som speglar din skönhet, som stödjer det du innerst inne är – eller vill vara.

Med miljö menas allt man omger sig med:

  • aktiviteter

  • den fysiska miljön

  • människor

  • värderingar

Detta är ett viktigt alternativ till den vanliga föreställningen att man utvecklas genom koncentrerad ansträngning, genom att omforma sig själv. Tanken mötte jag först hos Thomas Leonard, som lärde mig grunderna i coaching. Han hävdade att man istället för att försöka göra om sig själv, skulle skapa eller hitta en miljö som gör jobbet åt en.

Po Bronson skriver i den utmärkta boken, med den fåniga titel, What Should I do With My Life, om hur yrkesval påverkar en. Ett exempel är en före detta aktiemäklare som tröttnade på att ständigt leva i aktiemarknadens stenhårda konkurrens där man alltid tävlar mot andra och lyckas på deras bekostnad. Han sadlade om och blev kattfiskodlare. Det nya jobbet var också krävande och ibland stressigt, men han tävlade inte mot någon, han lyckades inte på någon annans bekostnad. Tvärtom, när han hjälpte sina grannar gick det bättre för dem – och för honom. Jobbet som fiskodlare förvandlade honom från ankunge till svan.


Så då är frågan:

  • Vem är du?

  • Vem vill du bli?

  • Och vilken miljö skulle göra den utvecklingen självklar?

67 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page