Mastercoach logo

Frigör Mänskliga Möjligheter

Jämställdhet

Det finns enorma vinster för företag och organisationer i att arbeta med jämställdhet. Ett lyckat jämställdhetsarbete påverkar konkreta faktorer som lönsamhet, sjukskrivningar och personalomsättning. Det ger också mindre påtagliga resultat, som att organisationen blir rörligare och ärligare, och kommunikationen rakare.

Ett transformerande jämställdhetsarbete handlar inte bara om att möta lagens krav eller göra uppenbara insatser för jämnare könsfördelning. Det handlar om hur vi tänker och umgås. Transformerande jämställdhetsarbete kan vara en modell för förändringsarbete som verkligen gör skillnad: att i vardagen ändra våra beteenden och relationer.

Sedan 2001 har jag förmånen att samarbeta i jämställdhetsprojekt med Eva Amundsdotter, en av landets mest efterfrågade föreläsare i genus- och jämställdhetsfrågor. Tillsammans har vi utvecklat en krävande och effektiv metodik för att stöda jämställdhetsarbete i organisationer. Vi arbetar utifrån en genusvetenskaplig grund, vilket innebär att jämställdhet blir en fråga om makt, att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Metodiken beskrivs i Eva Amundsdotters doktorsavhandling Att Framkalla och Förändra Ordningen.

Bokomslag Att framkalla och förändra ordningen : aktionsorienterad genusforskning för jämställda organisationer (häftad)