top of page
  • Søren Holm

Veckoslutsritualen som håller en på spåret

Sedan jag började coacha 1997 har reflektionstid blivit en allt viktigare och mer akut bristvara för de chefer jag pratar med. Den dagliga verksamheten är så pressad att det blir svårt att stanna tilll och tänka efter och det får konsekvenser både för jobbet och den personliga utvecklingen. Här är ett enkelt förslag till en veckoslutsritual som ger reflektion på ett strukturerat sätt som kan hjälpa en att komma till skott.

Modellen kommer från David Maxfield, forskningschef på VitalSmarts. De studerade 1594 chefer och anställda och upptäckte att de högpresterande hade för vana att göra en veckoslutsgenomgång. Det är en skyddad, icke-förhandlingsbar tid att vara med sig själv och tänka i tre steg. Maxfield tycker att söndagkvällar är idealiska, men jag tycker att det viktiga är att man hittar en tid som passar ens egen rytm och liv. Fredag eftermiddag? Lördag morgon? Kanske måndag morgon? Det gäller att ta sig tid och kunna fokusera. Här är de tre stegen.


Tänka bakåt

Fundera över veckan som har gått. Är du på rätt spår, på väg mot dina personliga och yrkesmässiga mål? Vad med uppgifter som du har fått från andra? Är de i linje med det du eftersträvar? Även om de flesta är det kan det vara viktigt att granska de fåtal som inte går åt det hållet, de kan suga musten ur dig. Och slutligen, granska roller och ansvar. Har du missat något betydelsefullt för att du varit för upptagen med något annat? När ens syfte och principer stämmer överens med det man faktiskt ägnar sin tid åt känner man sig tillfreds och blir mera produktiv.


Tänka framåt

Vänd sedan tanken till veckan som kommer. Få ordning på dokument och inbox och göra-listan så inget ligger löst i kanten av ditt liv eller arbete.Kolla kommande möten och uppgifter och fråga dig om det är rätt prioritering, passar de dina mål, syfte och principer?

Tänka långt framåt

Sista momentet är att stämma av mot sina långsiktiga mål. Är det något som ska göras den kommande veckan för att komma framåt med det som är långsiktigt? Och även om de kanske inte leder till någon insats just den här veckan är det ändå viktigt att hålla dem levande i tankarna.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page