top of page
  • Søren Holm

Skapa sig själv

Vad är det att vara människa? Vi är däggdjur, som andra däggdjur vill vi äta, sova, leka och föröka oss. Men vi är också annorlunda, det är något som skiljer oss från de andra varelserna på planeten. Vad? Kanske den mest grundläggande fråga man kan ställa sig och inte en som det finns ett Svar på. Vetenskaperna kan kartlägga DNA och beskriva hur kroppen och psyket fungerar, men det är något annat. Vi kommunicerar mer komplicerat än någon annan art, vi är kreativa på ett sätt som vi bara ser små, små glimtar av i andra varelser. Men jag är ute efter något mer grundläggande – filosofi snarare än naturvetenskap.


För mig är nyckeln fri vilja. Vi föds med fullständig valfrihet. Det finns inga andra släkten på jorden som kan välja vad de vill vara, så som vi kan. Det betyder inte att vi väljer det som händer oss, men vi väljer oss själva. Vad vill jag tänka, känna, göra?


Därför blir jag frustrerad när jag hör andra diskutera hur människor är. Är människan ond/god/självisk/altruistisk/modig/bekväm/ etc. Jag vill alltid protestera högljutt: frågan är inte vad vi är, utan vad vi vill vara. Och hur vi ska bli det? Det är det vi har fått i födslogåva, att vi får välja och välja oss själva. Det finns en enorm frihet i att ta till sig den tanken. Samtidigt som den utmanar mer än det mesta. Det är skönt att skylla ifrån sig, men livet öppnar sig när man väljer att välja.


Vem vill du välja att vara? Nu? Idag? Den här veckan? I år? I ditt liv?

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page