top of page
  • Søren Holm

Istället för nyårslöften

Är du redo för 2022? Inspirerad att tänka efter och göra planer? Här är tankar som har hjälpt mig reflektera och planera.


Fokusera aktiviter istället för mål

Mål och milstolpar kan inspirera, men de kan också bli överväldigande. Ofta ger det mer att fokusera på konkreta aktiviteter istället. Så om man vill gå ned i vikt 10 kg kanske det fungerar bättre att ha fokus på att äta mer frukt och grönt. Eller att röra sig 30 minuter varje dag. Det vill säga inrikta sig på de konkreta handlingar som kommer att leda till ens mål.


Bestäm ett tema eller nyckelord för året

Fokus är nyckeln till framgång, det vet varje idrottare eller företagsledare som nått sina mål. Och om det ska fungera måste man hitta enkla, tydliga saker att fokusera på. Prova att formulera ett tema eller nyckelord för det nya året. Till exempel väljer deltagare på de ledarutvecklingskurser jag håller ibland ”öppenhet” som nyckelord och strävar varje dag och vecka efter att vara mera öppna med sin omgivning. 2022 kanske ska bli ett år av mod, vänlighet, tolerans, lönsamhet, eller äventyr. Huvudsaken är det är ett begrepp som är meningsfullt och motiverande för en själv.


Låt det gångna årets framgångar inspirera

Psykologen Kelly McGonigal föreslår en trevlig nyårsövning. Tänk igenom året som har gått. Vilka var de bästa minnena, framgångarna, upplevelserna? Svårigheter man övervann och problem man löste, områden man ansträngde sig extra?

Komplettera det med att lista det man vill ska bli höjdpunkter i det nya året. Välj sådant man är rätt säker på att kunna genomföra: tid att sitta framför brasan och läsa, en resa man har planerat, mer tid med ens barn eller barnbarn.

Om du vill ha en utförlig reflektionshandledning, titta på Year Compass som finns för gratis nedladdning på https://yearcompass.com.


Sätt kortare mål

Istället för att planera för hela 2022 på en gång, kan det för en del fungera bättre med en kortare tidshorisont. Välj ett mål för januari. I slutet av januari, välj ett nytt för februari och så vidare. Det gör det möjligt att vara flexibel och anpassa sig till det som händer. Det hjälper också att bryta ned stora mål i mera hanterbara bitar. Om man vill lära sig japanska kan januaris mål vara att lära sig alfabetet Hiragana. I februari lär man sig Katakana och i mars börjar man plugga glosor.


11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page